DEN HAAG - Het CDA wil dat uitkeringsinstituut UWV mee gaat doen aan verkeerscontroles om ook op de snelweg te controleren op fraude met uitkeringen.

Dat heeft Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA woensdag gezegd. Hij wees op het succes van de Belastingdienst die al meedoet aan verkeerscontroles om openstaande vorderingen te incasseren.

Volgens Van Hijum kan het UWV bijvoorbeeld op de snelweg controleren of iemand met een uitkering stiekem aan het werk is.

Zo sprak hij over een verkeerscontrole op de A12, waaraan het UWV al heeft meegedaan. Daarbij bleek dat van de tachtig gecontroleerde bestuurders er tien met een uitkering aan het werk waren.

De CDA'er wil niet alleen dat er meer gedaan wordt om uitkeringsfraude op te sporen. Hij wil ook zeker weten dat alle ten onrechte verstrekte uitkeringen worden teruggevorderd.

Bijstandsfraude

Twee jaar geleden bleek uit onderzoek dat veel gemeenten coulant zijn met het terugvorderen van bijstandsfraude waarmee relatief kleine bedragen gemoeid zijn. Vaak omdat de incassokosten niet opwegen tegen de baten.

Een Kamermeerderheid eiste daarop via een motie van de VVD van toenmalig staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) dat al het opzettelijk ten onrechte verkregen bijstandsgeld wordt teruggehaald, omdat fraude nooit hoort te lonen.