AMSTERDAM – De PvdA houdt vast aan de steun voor het plan van het kabinet om de koopzondagen te beperken.

“Wij gaan niet honderdtachtig graden draaien nu het kabinet is gevallen”, stelt PvdA-Kamerlid Pauline Smeets tegenover NU.nl.

GroenLinks en D66 maakten dinsdag bekend een voorstel in te dienen om de Winkeltijdenwet juist te verruimen, zodat gemeenten zelf mogen bepalen of ze een koopzondag willen. Zij hoopten hierbij, nu het kabinet gevallen is, op steun van de PvdA.

In het plan van demissionair minister Maria van der Hoeven, dat al door de Tweede Kamer is aangenomen, wordt de toerismebepaling aangescherpt. Deze bepaling werd door gemeenten vaak misbruikt om de winkels op zondag open te kunnen gooien.

Banen

Smeets vindt het nog steeds een goede zaak dat dit misbruik wordt aangepakt. ”D66 moet nou ook niet doen alsof er zo veel verandert. We verduidelijken alleen de wet”, aldus Smeets, die wel erkent dat de inperking op de langere termijn zo'n vijfhonderd banen kost.

“Maar ik wil het de kleine mkb'er niet aandoen op zondag per se open te moeten, omdat de grote buurman ook open is.”

Volgens Detailhandel Nederland zijn echter ook veel van de kleine zelfstandigen voorstander van de zondagsopenstelling.

"Gemeenten kunnen dat best zelf bepalen in overleg met winkeliers", aldus Jelger Zee, woordvoerder van Detailhandel Nederland. Ook MKB Nederland zit op die lijn.

Heemskerk

De onlangs afgetreden PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk zei vlak na de val van het kabinet dat de aanscherping van de Winkeltijdenwet vooral was gedaan uit loyaliteit met de ChristenUnie, een fel voorstander van zondagsrust.

Ook zou het volgens Heemskerk niet verstandig zijn om winkeliers in economisch moeilijke tijden op te zadelen met zo'n maatregel, omdat dit tot onduidelijkheid leidt bij ondernemers.

Controversieel

De Eerste Kamer bepaalt volgende week dinsdag of het kabinetsplan controversieel wordt verklaard.

CNV Dienstenbond vindt dat de Eerste Kamer de wet gewoon kan behandelen. "Er is niks controversieels aan verduidelijken en handhaven van de wet", aldus CNV-bestuurder Fedde Monsma.