ROTTERDAM - Als Leefbaar Rotterdam na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw tot de oppositiebankjes wordt veroordeeld, keert Marco Pastors niet terug als raadslid. Pastors is alleen beschikbaar als wethouder.

Dat heeft de lijsttrekker van de Leefbaren woensdag gezegd naar aanleiding van een interview op Radio 1.

Pastors is overigens vol vertrouwen over de verkiezingsuitslag. ''Ik acht de kans heel klein dat wij in de oppositie belanden. Het zal toch niet zo zijn dat wij straks als grootste partij door anderen in de oppositie worden gedrukt?'', vroeg hij zich af.

PvdA

Pastors was al eens wethouder. Dat was in 2002 toen de Leefbaren onder aanvoering van wijlen Pim Fortuyn voor een politieke aardverschuiving aan de Coolsingel zorgden.

In de afgelopen vier jaar moest de tweede partij in Rotterdam het besturen van de stad overlaten aan onder meer de PvdA.

Pluche

VVD-kopstuk en Rotterdammer Frans Weisglas had geen goed woord over voor Pastors. ''Dit stuit mij zwaar tegen de borst. Dit is kiezersbedrog. Hij zegt: Ik ga alleen voor het pluche. De gemeenteraad is kennelijk te min'', liet de oud-Tweede Kamervoorzitter weten.

''Het lijkt eerlijk, maar het is vooral geraffineerd. In de afgelopen weken voerde hij debatten als lijsttrekker en niet als kandidaat-wethouder. Die functie is er niet.''

Weisglas hoopt dat Pastors zich nog eens achter de oren krabt. ''Er is al zo weinig vertrouwen in de politiek.''