NEW YORK - Een rechter in New York heeft in hoger beroep een aanklacht wegens ongewenste seksuele intimiteiten tegen oud-premier Ruud Lubbers afgewezen, omdat de Verenigde Naties en het VN-personeel immuniteit genieten.

De rechter bevestigde daarmee een uitspraak van een lagere rechtbank in 2008.

De Amerikaanse Cynthia Brzak beschuldigde Lubbers van ongewenste intimiteiten in de tijd dat hij Hoge Commissaris van de Vluchtelingen was.

Het kostte de Nederlander uiteindelijk zijn baan bij de Verenigde Naties.

Kofi Annan

Niet alleen Lubbers, die Brzak in december 2003 onbetamelijk zou hebben beetgegrepen na een zakenontmoeting, werd genoemd in de klacht. Ook oud-secretaris-generaal Kofi Annan en zes anderen hadden zich volgens de Amerikaanse moeten verantwoorden voor de rechter.

Brzak stelde dat zij het slachtoffer was van represailles wegens haar claims.

Annan weigerde in te grijpen ondanks een belastend rapport van ondersecretaris-generaal Dileep Nair, die adviseerde Lubbers aan te pakken wegens wangedrag en machtsmisbruik in een poging de uitslag van het onderzoek tegen hem te beïnvloeden.

Annan vond dat er te weinig bewijs was om actie te ondernemen tegen Lubbers en wenste de Nederlander niet te ontslaan. Lubbers stapte in februari 2005 zelf op.