DEN HAAG - Demissionair premier Jan Peter Balkenende wil doorgaan met de plannen voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Maar het is aan de Tweede Kamer om te beslissen of die het dossier wil behandelen nu het kabinet demissionair is, aldus Balkenende dinsdag bij RTL Z.

Hij noemde het ''wel wenselijk'' dat de Kamer de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar behandelt.

Ook de schuldsanering van de Antillen, die samenhangt met de nieuwe staatkundige structuur die gepland is per oktober dit jaar, moet volgens Balkenende doorgaan.

De VVD pleitte er dinsdag voor dat juist nu uit te stellen. Anders dan de VVD wil de premier ook met de ontpoldering van de Hedwigepolder doorgaan, omdat er volgens hem juridisch noch financieel alternatieven zijn.

FNV

De FNV liet dinsdag weten dat de vakcentrale wil dat het demissionaire kabinet de deeltijd-WW verlengt tot in ieder geval 2011. Ook de aanpak van de jeugdwerkloosheid mag niet stokken nu het kabinet demissionair is.

De recessie is weliswaar voorbij, maar de crisis woekert nog door, aldus de FNV. In de brief wijst de vakcentrale ook op de benarde positie van zelfstandigen zonder personeel. De FNV wil dat zij een beroep kunnen doen op de specifieke bijstandsregeling voor zelfstandigen, waarbij dan het bedrijfsvermogen bepaalde tijd buiten schot blijft.