DEN HAAG - Partijen als PvdA en SP lijken niets geleerd te hebben van de opmars van Pim Fortuyn tijdens de verkiezingscampagne in 2002.

Dat stelt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel dinsdag in zijn weblog. De rol van Fortuyn wordt nu gespeeld door PVV-leider Geert Wilders.

Volgens Van Geel buitelen vooral linkse partijen over elkaar heen om in krachttermen afstand te nemen van de PVV, zoals maandag SP-fractievoorzitter Agnes Kant die de geschiedenis erbij haalde om te waarschuwen voor Wilders. Dat deed D66 in 2002 ook bij Fortuyn.

''Wilders geniet tegelijkertijd van de provocaties en gooit er elke keer weer een schepje bovenop'', aldus Van Geel.

Sympathie

In de ogen van de CDA-fractievoorzitter vergeten de partijen dat er veel mensen zijn die dagelijks de problemen ervaren die Wilders benoemt. De massale aanvallen op Wilders doen de sympathie voor hem alleen maar groeien, aldus Van Geel.

''Maar belangrijker, de frustratie groeit en groeit, omdat kennelijk de Haagse elite zich drukker maakt om het aanvallen van Wilders dan om het oplossen van de problemen die zij ervaren met criminele jongeren van Marokkaanse of Antilliaanse afkomst.''

Van Geel bepleit een harde aanpak van criminele jongeren die buurten terroriseren, door lik-op-stukbeleid. Zo wil hij uitbreiding van het voorarrest, een strafdienstplicht en een minimumstrafeis voor al het geweld in de publieke ruimte.

Belastingverhoging

De CDA'er ziet nog meer overeenkomsten met eerdere campagnes. Hij hekelt de manier waarop PvdA en SP weer de weg kiezen van belastingverhogingen om de kosten van de recessie te betalen.

Maandag zei PvdA-leider Wouter Bos dat een tientje meer of minder voor mensen niet zoveel verschil maakt, maar dat het er uiteindelijk vooral om gaat of ze hun baan kunnen behouden. ''Wat hij daar niet bij zegt, is dat dit tientje van Bos wel minstens elke maand moet worden betaald, wil het echt iets doen om ervoor te zorgen dat onze schulden niet worden doorgeschoven naar onze kinderen'', aldus Van Geel.