AMSTERDAM – Nu het kabinet is gevallen kan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vrijwel zeker niet verder met haar plannen om de koopzondagen te beperken. D66 en GroenLinks dienen daarom een voorstel in om de Winkeltijdenwet juist te verruimen.

Dat laat D66-Kamerlid Boris van der Ham weten aan NU.nl.

"Wij vinden niet dat Den Haag moet bepalen wat de eisen zijn om op zondag open te mogen. Gemeenten kunnen die afweging het beste zelf maken. Daar hebben we nou gemeenteraadsverkiezingen voor", stelt hij.

Van der Ham voert samen met andere partijen al jaren een felle strijd tegen de inperking van de koopzondagen. Met name het door het CPB verwachte verlies van tweeduizend banen als gevolg van de maatregel is voor D66 al voldoende reden om niet met de maatregel verder te gaan.

Hij zei hierover eerder: "Twee banen verlies is al te veel voor dit ideologische stokpaardje van de ChristenUnie."

Van Gent

Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) geeft aan dat een gemeente een eigen afweging kan maken waarom er wel of niet een koopzondag moet zijn.

"Een gemeente als Staphorst kan er voor kiezen om de winkels te sluiten op zondag en een gemeente als Amsterdam kan van iedere zondag een koopzondag maken, zonder aan symbolische toerisme-eisen te hoeven voldoen zoals nu het geval is."

PvdA

Van der Ham vermoedt dat ook mensen binnen de PvdA nooit veel zagen in het plan Van der Hoeven, waarbij de gemeentes aan strengere regels moesten voldoen om de winkels op zondag open te mogen gooien.

"Na de val van het kabinet liet PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk weten dat het wetsvoorstel van de minister slecht is voor ondernemers in tijden van economische crisis."

Van der Ham wijst erop dat de zondagsopening voor veel winkels essentieel is om te overleven. "Denk aan de grensgemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg, maar ook Bataviastad in Lelystad. Hier zijn ze afhankelijk van dagjes uit, ook van buitenlandse toeristen. Dat levert banen op."

Steun

Het plan van Van der Ham en Van Gent kan in ieder geval op steun rekenen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De Eerste Kamer beraadt zich dinsdag over het wel of niet controversieel verklaren van het wetsvoorstel van Van der Hoeven.

Verkiezingsvluggertje

VVD-kamerlid Ton Elias doet het plan van D66 af als 'verkiezingsvluggertje'. Hij vindt het voorstel wel een stap in de goede richting, maar de VVD wil eigenlijk helemaal van de Winkeltijdenwet af. Volgens hen moet de beslissing over openingstijden liggen bij de winkelier.