ROTTERDAM - De beste debater volgens een internetpeiling onder ruim 5300 kijkers, maar feller dan ooit onder vuur bij de meeste politieke partijen. Maandag overkwam het PVV-leider Geert Wilders opnieuw.

Dit keer tijdens het verkiezingsdebat van het tv-programma EenVandaag in de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Vooral SP-fractievoorzitter Agnes Kant en D66-leider Alexander Pechtold vielen Wilders hard aan, na opnieuw stevige teksten van de PVV'er over de aanpak van ''Marokkaans tuig''.

''Uw politiek is een grotere bedreiging dan de islam'', zei Pechtold. Hij sprak van een ''xenofobe boodschap''. Volgens Kant zoekt Wilders geen oplossingen maar slechts zondebokken en dat is, zo verwees ze naar de geschiedenis, ''levensgevaarlijk''.

Wouter Bos

PvdA-leider Wouter Bos botste hard met Wilders in een rechtstreeks debat over integratie en veiligheid, maar distantieerde zich van de opmerkingen van Kant. Volgens hem is de geschiedenis niet nodig om duidelijk te maken dat Wilders' plannen ''buitengewoon onverstandig'' zijn.

Bos verwijt Wilders vooral dat hij met zijn opstelling juist bereikt dat moslims die welwillend zijn, zich van de Nederlandse samenleving afkeren. ''De mensen die je het hardste nodig hebt, zijn de moslims die het wel goed doen.''

Islam

De PVV-leider kreeg zowel applaus als boegeroep vanuit de zaal tijdens zijn betoog dat de islam een gewelddadige en allesoverheersende ideologie is. Hij wees erop dat relatief veel moslims en dan vooral Marokkanen zich schuldig maken aan geweld, intimidatie en criminaliteit.

Somaliërs komen volgens hem vooral in de bijstand. Wilders stelde dat er niemand uit een moslimland meer naar Nederland mag komen.

In het debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag bleek ook het plan voor de kilometerheffing de partijen uiteen te drijven. VVD, PVV en SP zijn fel tegen de heffing. Bos bekritiseerde vooral VVD en D66 omdat zij suggereerden dat ze de files zouden kunnen oplossen. ''Elke politicus die vertelt dat hij de files kan oplossen, verkondigt sprookjes.''

Internetpeiling

Het verkiezingsdebat was maandag het laatste voor 3 maart waaraan ook Wilders meedoet. Dinsdag treft een aantal politieke kopstukken elkaar nog in het tv-programma Pauw&Witteman. Na het debat bleek uit een internetpeiling dat 32 procent Wilders aanwees als beste in het debat. Bos volgde met 24 procent.

Dinsdag voeren de partijen nog volop campagne, voordat woensdag de kiezer aan het woord is. Potlodenfabrikant Bruynzeel heeft tussen de 50.000 en 100.000 potloden verspreid over de 394 gemeenten waar kan worden gestemd. Amsterdam is hiervan de grootste afnemer.

Potlood

Het oude vertrouwde potlood vervangt de stemcomputers die de afgelopen jaren bij het stemmen werden gebruikt maar niet als veilig genoeg worden beschouwd.

Aan het weer zal het woensdag niet liggen. Volgens het KNMI wordt het een zonnige droge dag. In de ochtend is het nog wat fris, maar de temperatuur loopt door de zon snel op naar 5 tot 6 graden.