DEN HAAG - De tegenvallers op de verschillende departementen zijn structureel en ze lopen op tot bijna 2,5 miljard euro. Dat zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager maandag.

Zondag maakte De Jager bekend dat de tegenvallers boven de 2 miljard euro liggen, maar maandag werd duidelijk dat het totaal dichter bij de 2,5 miljard ligt en bovendien structureel van aard is.

Vooral in de zorg en bij de kinderopvang zijn de overschrijdingen fors. Uitgangspositie is voor De Jager dat elk departement ''zijn eigen broek ophoudt'' en de tegenvaller op de eigen begroting repareert. Maar bij de zorg en de kinderopvang zal het heel moeilijk zijn om ze dit jaar al op te lossen.

Begroting

De Jager wil als demissionair minister een ''fatsoenlijke begroting'' voor 2011 voorbereiden. Tijdens de formatie kan een nieuw kabinet die als basis gebruiken.

De 2,5 miljard komt boven op de 1,8 miljard euro die volgens de afspraken tussen CDA, PvdA en ChristenUnie van vorig jaar maart bezuinigd wordt in 2011, mits de economische groei boven de 0,5 procent ligt.

Het CPB verwacht voor 2011 een groei van 2 procent. ''Dus de 1,8 miljard bezuiniging, die staat'', aldus De Jager maandag.

De Jagers voorganger Wouter Bos noemde maandag het tekort dat nu op tafel ligt redelijk normaal. Volgens de PvdA-leider blijkt in het voorjaar altijd dat tegenvallers van deze omvang weggewerkt moeten worden. Hij tekende erbij aan dat De Jager meevallers niet heeft genoemd.