DEN HAAG - De politie moet mensen overal en altijd kunnen fouilleren zonder dat er een verdenking tegen hen bestaat. De VVD wil dat in een algemene wet regelen, zo heeft het liberale Tweede Kamerlid Fred Teeven maandag gezegd.

Nu mag er alleen preventief worden gefouilleerd in een risicogebied dat door een burgemeester is aangewezen.

De VVD zegt zich ervan bewust te zijn dat fouilleren de persoonlijke levenssfeer van mensen kan aantasten.

''Maar daar staat tegenover dat mensen zonder veiligheid ook geen vrijheid ervaren. Iedereen moet ongestoord van de openbare ruimte gebruik kunnen maken'', stelt de partij.

Wapenincidenten

Teeven wijst erop dat vooral in de grote steden veel wapenincidenten zijn. Het bezit van wapens moet volgens hem veel onaantrekkelijker worden gemaakt. ''Het is bewezen dat het uitbreiden van preventief fouilleren daarbij kan helpen'', aldus het Kamerlid.

GroenLinks-leider Femke Halsema heeft weinig vertrouwen in het VVD-plan. ''Flinke jongens toch die VVD'ers: preventief fouilleren centraliseren. Gaan ze het ook zelf controleren?'', stelde ze in een reactie.

Liberale jongerenorganisatie

De liberale jongerenorganisatie JOVD wil niet dat het preventief fouilleren landelijk wordt ingevoerd. De club betreurt 'het proefballonnetje' van het Tweede Kamerlid Fred Teeven van de VVD hierover.

De JOVD vindt het preventief fouilleren een zaak van de gemeenteraad en noemt het overal en altijd preventief fouilleren bovendien 'principieel een foute keus'.

Landelijk JOVD-voorzitter Martijn Jonk moet er niet aan denken: ''Overal en op ieder moment zonder aanleiding gefouilleerd kunnen worden is iets dat thuishoort in een politiestaat. Wij zien een ander Nederland voor ons.''