DEN HAAG - Het CDA vindt dat gemeenten allerlei vergunningen voor burgers en bedrijfsleven ''makkelijk kunnen afschaffen''. Voorbeelden zijn de terras- en de reclamevergunning. Ook de welstandscommissies kunnen ''eenvoudiger en beter''.

Demissionair CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager zei dat maandag namens het CDA in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen.

Gemeenten moeten volgens De Jager in de economische crisis ''de tering naar de nering'' zetten en bezuinigen. Dat kan op een manier waarbij de service voor burgers en bedrijven wordt verbeterd.

Cafébaas

Hij wil regels in de Algemene Plaatselijke Verordeningen opnemen, zodat een cafébaas niet twee vergunningen hoeft aan te vragen als hij een uithangbord wil vervangen omdat hij van bierbrouwer is veranderd. Regels zouden achteraf gecontroleerd kunnen worden.

''De overheid redeneert veel te veel vanuit wantrouwen richting burgers en bedrijsfleven. Het CDA vindt dat we meer vanuit vertrouwen moeten opereren'', aldus De Jager.

Geld besparen

Door vergunningen af te schaffen kunnen gemeenten flink geld besparen, want er zijn minder ambtenaren nodig om de regels achteraf te controleren dan vantevoren allerlei vergunningen te toetsen.

Gemeenten moeten de regelgeving ook meer per gebied gaan variëren want nu is er te veel ''een eenheidsworst aan vergunningen'', vindt De Jager. ''Nederland is nu een stoplichtenmaatschappij. Bij een rotonde is de doorstroming veel beter.''