DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel maakt zich zorgen over de ''machocultuur'' in de politiek. Die is volgens hem onverantwoord, omdat mensen daardoor steeds meer een afkeer van de democratie krijgen.

In een interview met de Volkskrant keert Van Geel zich maandag vooral tegen de PVV, die niet wil onderhandelen over de AOW-leeftijd, en de PvdA, die zegt nooit met de PVV te willen regeren. Uitsluiten is slecht, aldus Van Geel.

De niet-onderhandelbare strijdpunten uit de tijd van PvdA'er Joop den Uyl keren volgens hem terug. ''In deze zwaarste economische periode worden onderwerpen én partijen taboe verklaard. Zo krijg je dit land niet op orde.''

Volgens PvdA-leider Wouter Bos huilt Van Geel krokodillentranen. Volgens hem stond CDA-leider Jan Peter Balkenende vooraan met zaken waar niet over gepraat mag worden door zich tegen hogere belastingen te keren.

Iedereen weet volgens Van Geel dat er na elke verkiezing weer moet worden samengewerkt. ''Dus wie is er straks teleurgesteld? De kiezer, die dacht dat er geen water bij de wijn werd gedaan. Zo groeit de afkeer van de democratie'', stelt hij.

Volstrekt onverantwoord

De CDA-fractieleider noemt het ''volstrekt onverantwoord'' dat voormalig coalitiegenoot PvdA nu stelt dat de overheidsfinanciën pas over vijftien jaar weer op orde hoeven te zijn. ''Als je zoveel tijd neemt, ben je twee economische crises verder.'' Volgens Van Geel is de PvdA beter in uitgeven dan in bezuinigen.

Bos werpt dit verwijt ver van zich. Als minister van Financiën merkte hij dat het juist CDA-bewindslieden als Ernst Hirsch Ballin (Justitie), Camiel Eurlings (Verkeer) en Ab Klink (Volksgezondheid) zijn die zich ''notoir weigerachtig'' opstelden als het ging om bezuinigen.

Het waren juist bewindslieden van PvdA-huize die grote bedragen voor hun rekening namen. Meer bezuinigen is voor Bos uit den boze omdat de economische situatie nog heel fragiel is en het herstel van de overheidsfinanciën op tempo ligt. ''Er is geen enkele reden om het beste jongetje van de klas te gaan spelen.''

Overheid

Van Geel meent dat het mogelijk is miljarden te bezuinigen door de overheid, van gemeenten tot ministeries, te herordenen. Zo pleit Van Geel voor de oprichting van een ministerie van Veiligheid, waarin de huidige ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie kunnen opgaan. Ook kan veel geld worden bespaard door de vele subsidies tegen het licht te houden.

Sinds de val van het kabinet stijgt de PvdA in de peilingen en verliest het CDA een beetje terrein. ''Ik vind het zuur dat het slechte gedrag van de PvdA wordt beloond. Dat past bij de machocultuur. Compromissen zijn nodig in het leven, terwijl de politiek nu de suggestie wekt dat je nooit mag zwichten. Dat loont, helaas. Maar ik denk dat het als een boemerang gaat terugslaan op de PvdA'', aldus Van Geel.