DEN HAAG - Na de val van het kabinet acht dagen geleden lijkt de PvdA het te verwachten forse verlies een beetje in te dammen. De partij van Wouter Bos stijgt sindsdien in alle peilingen en in die van opiniepeiler Maurice de Hond deze week met twee zetels.

Dat is een stijging van zes zetels ten opzichte van de peilingen voordat het kabinet Balkenenende-IV stopte.

Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn, komt de PvdA uit op 21 zetels, maar vier zetels minder dan het CDA, dat nog een zetel verloor. De PVV van Geert Wilders is weer de grootste met 26 zetels.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van De Hond, een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer worden op 9 juni gehouden. Ruim drie maanden voor deze vervroegde verkiezingen staan CDA (nu 41) en PvdA (nu 33) dus op fors verlies.

SP

Ook de SP doet het slecht. De partij heeft nu 25 zetels en staat op elf in de peiling. De VVD staat met 23 zetels één zetel boven het huidige aantal. De PVV stijgt van negen nu in de Kamer naar 26 zetels, twee meer dan vorige week.

GroenLinks verdubbelt van zeven naar veertien. D66 heeft er nu drie en komt uit op achttien, twee minder dan vorige week. De ChristenUnie blijft staan op zeven, een meer dan nu in de Kamer.

Verder voorspelt De Hond dat het CDA en de PvdA het slechter zullen doen bij de verkiezingen op 3 maart voor nieuwe gemeenteraden. In 2006 had het CDA het al slecht gedaan en dat wordt niet beter.

PvdA

De PvdA deed het vier jaar geleden juist heel goed en zal nu flink zakken, hoewel minder erg dan voor de kabinetsval op 20 februari. De Hond stelt dat de sociaaldemocraten ongeveer de helft van hun kiezers zijn kwijtgeraakt. Vooral de PvdA-kiezers met een lage opleiding geven aan straks PVV te stemmen.

Een landelijke vertaling voor de PVV vindt De Hond lastig te maken, want die partij doet alleen in Den Haag en Almere mee. Daar woont 4 procent van de bevolking. Hij denkt wel dat de VVD winst boekt in de gemeenten waar de PVV niet meedoet.

Overigens denkt de opiniepeiler dat lokale partijen opnieuw de meeste zetels in de gemeenteraden gaan halen, zoals vier jaar geleden.