DEN HAAG - Nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak voor jeugd. Dat zegt demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, Onderwijs) in reactie op het Kinderen in Tel Databoek 2010 dat hij maandag in ontvangst zal nemen.

Ondanks de dalingen in kindersterfte, jeugdcriminaliteit, achterstandsleerlingen, tienermoeders en kinderen in armoede, blijven er zorgelijke toestanden: steeds meer kinderen worden naar de jeugdzorg verwezen er er is een steeds scherpere tweedeling tussen kinderen die in goede en slechte omstandigheden opgroeien.

''Er is nog veel te doen, zoals het verder aanpakken van de zorgelijke tweedeling. De nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak om de zorg voor jeugd hoog op de agenda te houden en successen te boeken"

"Als geen ander zijn gemeenten in staat om heel gericht hulp en zorg op buurtniveau op maat te combineren met bijvoorbeeld hulp op school, begeleiding naar werk en schuldhulpverlening. Allemaal op basis van één gezin, één plan. Gemeenten kunnen zo bijdragen aan de versterking van de eigen kracht van gezinnen zodat zij zichzelf en elkaar beter kunnen helpen. In Den Haag moeten wij er voor zorgen dat gemeenten in een positie zijn om hun verantwoordelijkheden optimaal te kunnen uitvoeren.''