MAASTRICHT - De PvdA zegt te willen voorkomen dat kwetsbaren het slachtoffer worden van de komende forse bezuinigingen, maar juist door haar vertrek uit het kabinet is de kans van slagen ''bijzonder klein'' geworden.

Dat stelde vicepremier en partijleider André Rouvoet (ChristenUnie) vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Maastricht.

Volgens Rouvoet had een centrumlinks kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie ervoor kunnen zorgen dat ook bij de onvermijdelijke miljardenbezuinigingen de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen.

Maar door de val van het kabinet zijn in de ogen van Rouvoet de verhoudingen tussen CDA en PvdA zo zeer beschadigd dat de kans op een hernieuwde samenwerking van de drie partijen klein is. Daarmee is volgens hem de kans op een voor kwetsbaren hard bezuinigingsbeleid toegenomen.

Voorkomen

Rouvoet benadrukte dat hij en collega-minister Eimert van Middelkoop tot het laatste moment hebben geprobeerd een val van het kabinet te voorkomen.

Naast een economische crisis wilden ze geen politieke crisis, en bovendien zijn er bij de ChristenUnie zorgen over het politieke klimaat. ''De politieke barometers staan afwisselend op een populistische wervelstorm, een gure liberale vrieskou of libertijns noodweer.

Die onzekere politieke weersvoorspellingen sterkten ons in de overtuiging dat een politieke crisis het laatste is wat het land kon gebruiken'', aldus Rouvoet.