BRUSSEL - De boetes die vrachtwagenchauffeurs krijgen omdat ze zich niet precies aan de rij- en rusttijden houden, zijn vaak onredelijk.

Dat vindt Europarlementariër Jeanine Hennis van de VVD. Zij heeft eurocommissaris Siim Kallas (Transport) vrijdag in schriftelijke vragen opgeroepen te zorgen dat de lidstaten hun handhavingsbeleid beter op elkaar afstemmen.

Volgens Hennis lijkt bij het controleren van de rij- en rusttijden meer naar de letter dan naar de geest van de wet te worden gekeken.

Een chauffeur beboeten omdat hij tijdens zijn rusttijd even zijn truck moest verzetten of omdat hij tien minuten langer moest doorrijden om een veilige parkeerplaats te bereiken, geeft volgens haar geen pas.

Geen gevaar

De VVD-Europarlementariër is het eens met de belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland dat in dergelijke situaties geen sprake is van gevaar voor de verkeersveiligheid en dat ook de concurrentieverhoudingen niet verstoord worden.

Verladersorganisatie EVO is blij met het VVD-initiatief.

''In sommige landen wordt wel erg strikt gehandhaafd. Zo kan een overtreding van slechts enkele minuten na 21 dagen nog leiden tot een torenhoge boete van honderden of zelfs duizenden euro's, terwijl in bijvoorbeeld Nederland vaak wordt volstaan met een waarschuwing'', aldus een woordvoerster.