Hirsch Ballin hoopt op deal met VS over Swift

BRUSSEL - Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en Binnenlandse Zaken denkt dat het moet lukken een nieuwe overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten over Swift die ook recht doet aan de bezwaren van het Europees Parlement.

''Het zal niet makkelijk worden, maar we moeten eruit kunnen komen'', zei hij donderdag na beraad met zijn EU-collega's in Brussel.

Het Europarlement verwierp eerder deze maand een EU-akkoord dat de Amerikaanse autoriteiten inzage zou geven in bankoverschrijvingen van Swift, het Europese bedrijf dat internationale betalingsopdrachten verzorgt.

Terroristen

De Amerikanen zeggen de bankgegevens van Europese burgers en bedrijven nodig te hebben om geldstromen voor terroristen op het spoor te kunnen komen. Maar het Europarlement, onder aanvoering van Jeanine Hennis (VVD), vond de privacy van de burgers onvoldoende gewaarborgd.

De EU gaat nu opnieuw met de VS onderhandelen. Hirsch Ballin vertrouwt erop dat de Amerikanen bereid zijn tot tegemoetkomingen. Zo moet het duidelijk zijn in welke omstandigheden de bankgegevens worden verstrekt en ook wat er met de informatie gebeurt.

Nederland

Nederland en België nemen in de discussie een bijzondere positie in. Het hoofdkantoor van Swift is gevestigd in België, terwijl de server van het bedrijf in Nederland staat.

Hirsch Ballin zei niet door de Amerikanen te zijn benaderd voor bilaterale afspraken over de kwestie. Hij zou dat ook niet willen. ''We moeten dit Europees oplossen.''

Tip de redactie