DEN HAAG - In de Tweede Kamer is verdeeldheid over welke onderwerpen er 'controversieel' verklaard moeten worden.

Wat de VVD betreft worden de kilometerheffing, de AOW-verhoging naar 67 en de drank- en horecawet controversieel verklaard en niet behandeld in de Tweede Kamer zolang er een demissionair kabinet zit. Dat meldde VVD-Tweede Kamerlid Stef Blok donderdag.

Ook controversieel is wat de VVD betreft de besluitvorming over de toekomst van Curaçao en Sint Maarten. De Kamer kan wel spreken over de toekomst van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die volgens de plannen in oktober van dit jaar de status van bijzondere gemeente krijgen.

Crisis- en herstelwet

De VVD wil dat de Eerste Kamer wel met spoed de crisis- en herstelwet behandelt. Met die wet wilde het inmiddels gevallen kabinet procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten versnellen, om zo de economische crisis te bestrijden.

De Tweede Kamer stemde afgelopen najaar met de wet in; de Eerste Kamer stelde behandeling onlangs uit. Blok vindt ook dat de Eerste Kamer door moet gaan met de antikraakwet, een initiatief van CDA, VVD en ChristenUnie.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Kamer terughoudend is bij het controversieel verklaren en niet meer in behandeling nemen van dossiers nu het kabinet demissionair is.

Want anders gebeurt er in de huidige economisch zware tijd helemaal niets, betoogde Pechtold donderdag voor RTL Z.

''D66 werkt graag mee in een open debat om wetsvoostellen die er voor de zomer zijn gewoon te behandelen. Misschien zullen we ze amenderen, maar als iedereen alles wat hij niet ziet zitten controversieel gaat verklaren, dan gaan we een half jaar niks doen. Daar ben ik erg tegen'', zei Pechtold voor RTL Z.

Drank- en Horecawet

Hij wil bijvoorbeeld de Drank- en Horecawet gewoon behandelen, net als de toekomst van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Euthanasie en abortus zijn controversieel, maar die spelen nu niet, aldus Pechtold.

''Dit is de kans voor de Kamer om als medewetgever te laten zien dat je ook kan regeren. We hadden even gisteren de 'coup' van de premier, maar de Kamervoorzitter heeft daar heel alert op gereageerd. Laat de Kamer nu maar zijn werk doen.''

SP

De SP wil zo veel mogelijk onderwerpen controversieel verklaren en daarmee niet behandelen zolang er nog geen nieuw, missionair kabinet zit.

De lijst is lang bij de socialisten: verhoging AOW-leeftijd, kilometerheffing, verdere marktwerking in de zorg, JSF, ontslagrecht, BES-eilanden en de Drank- en Horecawet.

De SP vindt ook dat de Eerste Kamer de crisis- en herstelwet niet moet gaan behandelen. Wel wil de SP verder met de deeltijd-WW, die per 1 april afloopt als er niet tot verlenging wordt besloten.

CDA

CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans liet weten dat hij verwacht dat de kilometerheffing ''controversieel'' wordt verklaard in de Tweede Kamer.