HOUTEN - ChristenUnie- Europarlementslid Peter van Dalen gaat in Nederland zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen voor meer zondagsrust in Europa. Samen met een Duitse collega wil hij een miljoen handtekeningen inzamelen.

Als dat lukt, is de Europese Commissie volgens het nieuwe EU-verdrag verplicht om het onderwerp te bespreken. Het is een van de eerste acties die gebruik maken van de nieuwe regels.

''Het is goed om te onthaasten op zondag: meer tijd voor het gezin, tijd voor kerkgang'', zegt Van Dalen donderdag.

De actie is ook bedoeld als steun in de rug voor de actie van ChristenUnie tegen koopzondagen. Zelf probeert Van Dalen in Brussel de zondagse rijtijd voor truckchauffeurs te beperken.

Kastler

Van Dalen sluit zich met zijn actie aan bij de Duitse christendemocraat Martin Kastler. Die lanceerde deze maand de site free-sunday.eu, met als thema 'Op zondag zijn papa en mama er voor ons'.

''Ik heb uitgebreid met mijn collega gesproken en we werken sinds woensdag samen aan dit initiatief'', aldus het Europarlementslid uit Houten, dat hiervoor links heeft geplaatst op zijn site petervandalen.eu, op twitter en facebook.

De actie zal waarschijnlijk tot het eind van het jaar lopen.