DEN HAAG - Het CDA gaat ervan uit dat door de val van het kabinet ook de voorbereidingen voor de kilometerheffing zeker een jaar worden vertraagd.

CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans denkt dat het onderwerp ''controversieel'' wordt verklaard in de Tweede Kamer. Dat betekent dat de behandeling van het voorstel op de lange baan wordt geschoven.

Het CDA ziet nog steeds voordelen in de heffing op het aantal kilometers dat automobilisten rijden, maar verschilt over het spitstarief van mening met voorstanders als PvdA en ChristenUnie.

Programma

Dat zei Koopmans donderdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. De heffing staat in het programma van het CDA, maar Koopmans weet niet hoe de maatregel terugkomt in het nieuwe verkiezingsprogramma.

''Daar denken we over na, maar we denken over alle onderwerpen na.'' Koopmans zei dat hij zeer geschrokken is van uitlatingen van de PvdA en de ChristenUnie, die aangeven dat het spitstarief bovenop de heffing zelf komt.

''Dat is voor het CDA onbespreekbaar'', aldus Koopmans.

Controversieel

Het CDA zal zelf het onderwerp niet controversieel laten verklaren, maar het is volgens het Kamerlid staatsrechtelijk gebruik om voorstellen van een redelijke minderheid te steunen. In ieder geval de SP,VVD en PVV zijn tegen de heffing. In 2012 zou een proef beginnen.

Koopmans vindt wel dat de verlaging van de aanschafbelasting en de verhoging van de motorrijtuigenbelasting evenredig moeten worden uitgesteld.

Deze zouden de komende jaren doorgevoerd worden in de aanloop naar de kilometerheffing en na de invoering worden afgeschaft.

De CDA'er wil dat minister Camiel Eurlings (Verkeer) alle voorbereidingen op tafel legt, zodat de Tweede Kamer kan bekijken welke opgeschort moeten worden.