Justitie beteugelt inhuur externen

DEN HAAG - Hoewel de exacte cijfers nog niet bekend zijn, denkt demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dat zijn departement zich in 2009 beter aan de afspraken voor de inhuur van adviseurs en uitzendkrachten heeft gehouden.

Hij meldt dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer die eerder opheldering vroeg over alle personeelskosten.

Het kabinet sprak in 2009 af dat ministeries niet meer dan 13 procent van hun personeelskosten mogen uitgeven voor het inhuren van externe krachten.

Justitie zat met 15,6 procent in 2008 boven de norm. Het gaf 319,4 miljoen euro uit om mensen van buiten in te huren; ruim 59 miljoen euro meer dan in 2007.

Pieksituaties

Volgens Hirsch Ballin ging het vooral om uitzendkrachten die ''pieksituaties'' bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) moesten opvangen. De minister vindt de inzet van beveiligings- en bewakingsdiensten door de DJI overigens geen externe inhuur.

Hij ziet het als ''facilitaire dienstverlening'' die voorkomt dat de DJI ook buiten de piektijden vast personeel in dienst moet houden. Justitie gaf daar in 2007 75 miljoen en in 2008 58 miljoen euro aan uit.

In 2009 ging het volgens Hirsch Ballin beter. Er wordt hard gestuurd op beteugeling van de uitgaven aan de inhuur van externen, meldt hij de Kamer.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie