AMSTERDAM - Demissionair minister André Rouvoet vindt dat de minimale afstand tussen coffeeshops en scholen vergroot moet worden. Nu is die 250 meter.

Rouvoet zei dat woensdag op een ChristenUnie-bijeenkomst in Amsterdam.

In het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie was afgesproken dat er geen coffeeshops mogen zijn binnen een straal van 250 meter.

De Amsterdamse PvdA-burgemeester Job Cohen zei onlangs dat hij naar andere manieren wil kijken om kinderen van de softdrugs af te houden.

Ring groter

Rouvoet vindt dat de ring rond scholen groter moet. Het huidige demissionaire kabinet kan dat waarschijnlijk niet afdwingen, maar Rouvoet zet het alvast 'op de agenda'.

''Ik sluit niet uit dat een volgend kabinet moet komen tot een wettelijk verplicht afstandscriterium dat groter is dan 250 meter. Zodoende kunnen gemeenten zich er niet meer aan onttrekken.''

Drugsvrij

Maar ook nu al zal Rouvoet bij Cohen aan de bel trekken. ''Er is een afspraak, die geldt voor alle gemeenten, niet voor alle gemeenten behalve Amsterdam.'' Rouvoet wil 'drugsvrije scholen' en stoppen met het ''versluierend taalgebruik'' rond drugs.

''Het onderscheid tussen soft- en harddrugs is misleidend. Het is allemaal troep die nergens goed voor is. Softdrugs zijn niet ongevaarlijk, er wordt te veel gedaan alsof ze niks voorstellen.''

Volgens Rouvoet vallen hasj en weed met de huidige hoge gehaltes van de werkzame stof THC eigenlijk in de categorie harddrugs.