'Piraten in eigen regio berechten'

PALMA DE MALLORCA - De Europese Unie (EU) moet de problemen met de berechting van piraten die in de wateren bij Somalië zijn opgepakt, snel en adequaat oplossen. Daar heeft demissionair staatssecretaris Jack de Vries van Defensie woensdag op aangedrongen.

De Vries deed dit tijdens informeel beraad van EU-ministers van Defensie op Mallorca.

De Vries, die demissionair minister Eimert van Middelkoop verving, pleitte er ook voor een regionaal tribunaal in het leven te roepen om piraten in hun eigen regio te kunnen berechten.

Nederland neemt momenteel met het marinefregat Hr. Ms. Tromp deel aan de Europese missie tegen piraten.

Het is de vijfde keer sinds 2008 dat ons land een schip beschikbaar stelt om voedsel- en koopvaardijschepen in de gevaarlijke wateren bij Somalië bescherming te bieden en zeerovers af te schrikken.

Vrijgelaten

Het vorige schip, de Hr. Ms. Evertsen, pakte begin december dertien piraten op. De Nederlanders moesten hen na twee weken echter vrijlaten, omdat geen enkel land in de regio bereid was de zeerovers te berechten.

De EU had over de vervolging van piraten wel verdragen gesloten met landen in de regio, zoals Kenia.

Druk verhogen

De Vries wil dat er nu voortvarend naar een oplossing wordt gezocht om te voorkomen dat Nederland of een ander land nog een keer opgepakte zeerovers moet laten gaan omdat ze nergens berecht kunnen worden.

De EU moet de politieke druk op de landen in de regio daartoe verhogen, zo liet De Vries bij monde van zijn woordvoerster weten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie