'Niet beslissen over koopzondag'

ROTTERDAM - Voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk verwacht dat de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarin beperkingen worden gesteld aan de koopzondag, controversieel zal verklaren.

De PvdA'er zou dat ook verstandig vinden, zei hij woensdag tijdens een campagnedag in Rotterdam.

Het controversieel verklaren van een onderwerp betekent dat het demissionaire kabinet het niet meer behandelt.

Heemskerk stelt dat het beperken van koopzondagen vooral een paradepaardje was van de ChristenUnie. Dat de PvdA het initiatief steunde binnen de coalitie had te maken met ''loyaliteit'', aldus de oud-bewindspersoon.

Onduidelijkheid

Heemskerk vindt dat de plannen voor de inperking, die op 1 januari 2011 moeten ingaan, tot veel onduidelijkheid leiden bij ondernemers.

In deze moeilijke economische tijden moet je hun dat besparen, stelt hij. Zondag riep de organisatie Detailhandel Nederland de Kamer al op het wetsvoorstel niet te bespreken.

Ongeloofwaardig

Ton Elias, Tweede Kamerlid voor de VVD, noemt de nieuwe opstelling van de PvdA ongeloofwaardig en slecht voor het aanzien van de politiek.

''In januari waren ze voor beperking van het aantal koopzondagen en in februari, net voor de verkiezingen, tegen. Dat is echt gedraai.''

Elias stelde eerder in de Kamer al dat de inperking van de koopzondag ''een kluifje was voor de ChristenUnie'' bij de kabinetsformatie. ''Maar de PvdA ontkende dat tot nu toe altijd'', aldus de VVD'er.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie