Rouvoet doet geen homo-emancipatie

DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) neemt het pakket van de afgezwaaide PvdA'er Ronald Plasterk over. Dat betekent dat ze zich de komende tijd ook onder meer bezighoudt met homo-emancipatie.

Volgens Van Bijsterveldt heeft Plasterk ''enorme stappen gezet'' op dat gebied. ''Die erfenis zal ik goed borgen'', zei de CDA-bewindsvrouw woensdag.

Ze had daarvoor met demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin), die voorlopig ook verantwoordelijk is voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gesproken over de verdeling van de portefeuilles die Plasterk en zijn partijgenote Sharon Dijksma na hun ontslag hebben achtergelaten.

Daarbij is volgens Van Bijsterveldt en Rouvoet, die het pakket van Dijksma overneemt, gekeken naar verwantschap met hun huidige pakketten. Dat vonden zij de meest logische en duidelijke verdeling.

Tijd

Van Bijsterveldt zal zich vooral op onderwijs richten. Maar ze zal ook veel kijken naar cultuur en media. ''Op dat gebied zal ik minister Plasterk nooit kunnen evenaren. Ik heb minder tijd dan hij had en ook geen hoed'', zei ze.

Van Bijsterveldt zal ook veel aandacht schenken aan het onderwerp 'vrouwen aan de top'.

Schandalig

Vooral GroenLinks noemde het voorafgaande aan de portefeuilleverdeling schandalig dat Rouvoet (ChristenUnie) wel OCW erbij neemt, maar zich niet wil inzetten voor homo-emancipatie. Rouvoet nam daar afstand van. ''Er liggen geen taboes of claims'', zei hij bij RTLZ.

Rouvoet liet in het midden of er onder zijn verantwoordelijkheid weer een boot van het ministerie van OCW meevaart in de Gay Pride.

''Er zijn belangrijker onderwerpen op dit moment om mij druk mee bezig te houden dan de vraag of een boot wel of niet gaat varen, met permissie'', zei hij.

Afkeurend

Het feit dat niet minister Rouvoet, maar staatssecretaris Marja van Bijsterveldt het pakket homo-emancipatie heeft overgenomen van de afgetreden PvdA-minister Ronald Plasterk, heeft woensdag tot afkeurende reacties geleid in de homogemeenschap.

D66 wil zelfs dat Rouvoet in de Tweede Kamer uitlegt waarom hij de portefeuille niet onder zijn hoede heeft genomen.

Zwaktebod

''Het lijkt er toch op dat Rouvoet geen zin heeft zich te branden aan dit voor de ChristenUnie toch gevoelige onderwerp'', stelde voorzitter Frank van Dalen van organisatie ProGay. Als voorzitter van het COC was Van Dalen er vier jaar geleden medeverantwoordelijk voor dat homo-emancipatie voor het eerst als specifiek onderdeel van het kabinetsbeleid werd benoemd.

''De ChristenUnie heeft zich toen ook aan de afspraken geconformeerd. Het is een zwaktebod dat de portefeuille nu van een minister naar een staatssecretaris gaat.''

Ook hoofdredacteur Henk Krol van de GayKrant noemt de benoeming van Van Bijsterveldt ''een teken aan de wand. Wij hebben van bronnen uit Den Haag vernomen dat Rouvoet zijn vingers niet aan dit pakket wil branden, dat bij zijn achterban heel lastig ligt.''

Slecht voorbeeld

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, die binnen de moslimgemeenschap een lans wil breken voor tolerantie tegenover homo's, noemt het ''ongelooflijk'' dat Rouvoet de portefeuille niet zelf heeft genomen.

''Het is een slecht voorbeeld voor de Nederlandse jeugd die hij wél in zijn pakket heeft om weg te lopen van elementaire rechten voor alle mensen'', stelt Marcouch. ''Het maakt niet uit of dat nou homo's, joden of christenen zijn.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie