Geen gesprek Balkenende en Kamervoorzitters

DEN HAAG - Demissionair premier Jan Peter Balkenende zal deze week toch niet met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de fractievoorzitters praten over welke onderwerpen wel en niet kunnen worden behandeld.

Maar die bijeenkomst gaat niet door, zei een woordvoerder van Balkenende woensdag.

Volgens hem is dat besluit genomen nadat voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer en Balkenende daarover contact hebben gehad. Niet iedereen bleek donderdag aanwezig te kunnen zijn en het heeft ook geen haast, aldus de zegsman.

Als de Kamer volgende week terug is van reces, zal het parlement bekijken welke onderwerpen controversieel moeten worden verklaard. Daarna wordt bezien ''hoe we verder gaan'', zei de woordvoerder van de premier.

SP

De SP had de uitnodiging om langs te komen op het Catshuis al geweigerd, omdat de fractie geen behoefte heeft aan zo'n overleg.

Volgens de partij is het aan de Tweede Kamer om te bepalen wat controversieel is. Ook de VVD heeft om diezelfde reden laten weten geen behoefte aan een overleg met Balkenende te hebben.

Rouvoet

Demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei woensdag dat een gesprek met de fracties ''over de bijzondere situatie waarin we terecht zijn gekomen'' zeer op z'n plaats is.

''Het is goed van elkaar te weten hoe we in deze situatie staan'', zei hij bij RTLZ. Rouvoet benadrukte wel dat alleen het parlement beslist welke onderwerpen controversieel zijn.

Het demissionaire kabinet kan volgens hem niet veel meer doen dan de lopende zaken behartigen en de verkiezingen voorbereiden. Dat wil echter niet zeggen dat er niets kan gebeuren.

In verband met de economische crisis is het zeker nodig beslissingen te nemen, in goed overleg met het parlement. Dat geldt volgens Rouvoet ook voor de toekomst van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden).

Tip de redactie