AMSTERDAM - Oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) wil niet op de kandidatenlijst van haar partij voor de Tweede Kamer. "De Tweede Kamer is niet mijn ding", zegt Ter Horst in een interview met Vrij Nederland.

Ter Horst zegt in het interview verder dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in de nacht van de val van het kabinet wel degelijk met aftreden heeft gedreigd. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft daarover niet de waarheid gesproken, stelt Ter Horst.

"Verhagen had op de radio tien zinnen nodig om uit te leggen of hij nou wel of niet met opstappen had gedreigd. Dan weet je wel hoe het zit", zegt Ter Horst. "Het was vrijdagnacht volstrekt helder, ook uit zijn body language, dat het voor Verhagen einde verhaal was."

Plasterk

Ook de afgezwaaide PvdA-bewindsman Ronald Plasterk maakt tegenover het tijdschrift duidelijk dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in de week van de val heeft gedreigd met opstappen: ''Recht in mijn gezicht.''

De enige reden van de breuk is 'toch echt' dat het CDA in Uruzgan wilde blijven, aldus Plasterk verder. ''Het CDA probeert ervan te maken dat het vertrouwen weg was.''

Ter Horst hekelt verder de opstelling van het CDA in het algemeen. "Je hebt soms de indruk dat er bij het CDA met opzet niet helemaal goed geluisterd wordt. Dan zijn ze net een stapje verder gegaan dan je zelf hebt aangegeven."

Minister

Plasterk geeft in het interview aan opnieuw minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te willen worden.

''Als je me nu vraagt wat ik wil worden, is het minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het eerste kabinet-Bos. Helaas doet die mogelijkheid zich niet met zekerheid voor."

Nadenken

"Eerst moet ik beslissen of ik kandidaat wil zijn voor de Tweede Kamer. Ik moet er goed over nadenken of ik daar wel geschikt voor ben.''

Plasterk bevestigt ook dat premier Balkenende in de nacht van de val de ontslagbrief van Ella Vogelaar liet uitdelen als voorbeeld. Zijn partij heeft om half vier 's nachts nog gebeld met vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink over de staatsrechtelijk situatie.