Promotie voor vertrouweling Balkenende én Bos

DEN HAAG - De CDA'er Jan Kees de Jager zit net drie jaar in de landelijke politiek, maar hij krijgt door het opstappen van de PvdA'ers uit het kabinet-Balkenende nu ineens een van de allerbelangrijkste ministersposten in de schoot geworpen.

De Jager wordt minister van Financiën, op het ministerie waar hij de afgelopen jaren onder minister Wouter Bos al staatssecretaris was.

De 41-jarige De Jager, net als premier Jan Peter Balkenende geboren in Kapelle, ontwikkelde zich de afgelopen drie jaar razendsnel tot de financiële vertrouweling van Balkenende. Maar tegelijkertijd had hij het vertrouwen van zijn directe baas, PvdA-minister Wouter Bos.

De Jager was vaak het oliemannetje tussen Balkenende en Bos, tussen wie de chemie nooit echt goed op gang wilde komen.

G20-top

Dat De Jager als staatssecretaris voor vol werd aangezien, bleek ook wel uit de G20-top in Washington in 2008. Premier Balkenende moest bij aankomst onmiddellijk terug wegens het overlijden van zijn vader en dat had tot gevolg dat de jonge staatssecretaris ineens door toenmalig president George Bush in het Witte Huis werd uitgenodigd.

Bij het diner zat De Jager tussen de Russische president Medvedev en de Spaanse premier Zapatero. ''Achter elk van de ruim twintig mensen aan tafel stond een eigen ober welke op prachtig presidentieel servies de maaltijd serveerde'', schreef hij later in zijn weblog.

Verrassing

De Jager was bij de kabinetsformatie in februari 2007 een grote verrassing. Na studies in Nijenrode en bedrijfseconomie (cum laude afgerond) en rechten in Rotterdam was De Jager in de jaren negentig zeer succesvol als internetondernemer.

Als staatssecretaris was De Jager de afgelopen drie jaar vooral druk met het aanpakken van administratieve rompslomp voor bedrijven en het achtervolgen van Nederlandse zwartspaarders in het buitenland. Als gevolg daarvan hebben zwartspaarders al voor meer dan 2 miljard euro opgebiecht..

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie