AMSTERDAM - De verkiezingen voor de Tweede Kamer worden op woensdag 9 juni gehouden. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

De datum voor de verkiezingen is vastgesteld door Koningin Beatrix, die dinsdag ontslag verleende aan alle PvdA-ministers van het kabinet.

CDA en ChristenUnie gaan als demissionair kabinet verder en bereiden verkiezingen voor op 9 juni. Dit werd kort nadat koningin Beatrix haar consultaties had afgerond, die nodig waren na de val van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie, bekend gemaakt.

Bescheidenheid

Balkenende bedankte de PvdA'ers voor de afgelopen drie jaar. De premier gaat met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer praten over welke onderwerpen wel en niet behandeld kunnen worden.

Balkenende zei dat het kabinet ''bescheidenheid'' past. Het parlement is aan zet, aldus de premier.

Nieuwkomers

De nieuwe verkiezingen worden op 9 juni gehouden om zo nieuwe politieke groeperingen de mogelijkheid te bieden zich te kunnen registreren. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende dinsdag in een korte verklaring.

De eerst mogelijke datum voor nieuwe landelijke verkiezingen was 26 mei, maar dan was nieuwe partijen ''heel weinig tijd gegund'', zei Balkenende.

Unfair

''We willen recht doen aan nieuwkomers in de politieke arena. Anders zou het unfair zijn geweest.'' Partijen moeten zich registreren, kandidatenlijsten opstellen en een verkiezingsprogramma samenstellen.

Het demissionaire kabinet Balkenende IV zal de komende tijd de lopende zaken behartigen. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende dinsdag in een verklaring.

Bezuinigingen

Het demissionaire kabinet zal bovendien proberen de resultaten van de zoektocht naar miljardenbezuinigingen eerder dan 1 mei aan te leveren. Op die manier kunnen politieke partijen de gegevens gebruiken voor hun eigen verkiezingscampagne.

Momenteel zijn werkgroepen van ambtenaren bezig om uit te zoeken in zogenoemde heroverwegingen hoe er 35 miljard euro kan worden worden bezuinigd om zo de overheidsfinanciën op termijn op orde te krijgen.