Koningin buigt zich over wensen

DEN HAAG - Koningin Beatrix is dinsdag aan de slag gegaan met alle adviezen en wensen die haar adviseurs en politici haar hebben meegegeven na de val van het kabinet-Balkenende IV zaterdagochtend.

Direct na het vertrek van de laatste fractievoorzitter kwamen premier Jan Peter Balkenende en vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink op Paleis Noordeinde aan voor nader overleg.

Balkenende vertrok weer na anderhalf uur. Hij had maandag als eerste een gesprek met de koningin, gevolgd door Tjeenk Willink, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de fractieleiders in de Tweede Kamer.

Fractieleiders

Eerder dinsdagochtend ontving de vorstin de laatste drie fractieleiders, achtereenvolgens Femke Halsema (GroenLinks), Bas van der Vlies (SGP) en Rita Verdonk (Trots op Nederland).

Eén lijn in de pleidooien is duidelijk: er moeten zo snel mogelijk verkiezingen komen. Daarvoor wordt eind mei dan wel begin juni aangehouden. Femke Halsema (GroenLinks) zei dat ze had begrepen dat 26 mei als eerste datum werd genoemd.

Invulling

De partijen denken wel verschillend over de invulling van een tijdelijk kabinet in de aanloop naar de verkiezingen. Halsema en Verdonk willen een demissionair rompkabinet van CDA en ChristenUnie dat geen grote besluiten mag nemen.

Wat Halsema betreft is er dan ook geen informateur nodig, die zou kunnen kijken of er nog een andere partij bij het rompkabinet kan komen. Dat leidt volgens haar alleen maar tot vertraging.

Uitstel

Van der Vlies pleitte juist voor een missionair rompkabinet met een sterk mandaat, dat besluiten kan nemen over belangrijke dossiers die in deze crisistijd geen uitstel kunnen gebruiken. Hij verwees onder meer naar de crisis- en herstelwet.

Voor belangrijke besluiten kan volgens Van der Vlies dan steun zijn van wisselende meerderheden in de Kamer. Ook een informateur vindt hij denkbaar, die mogelijk tijdelijk een andere partij toevoegt aan het rompkabinet.

Het was mogelijk de laatste keer dat Van der Vlies bij de koningin op consultatie kwam. Hij kondigde onlangs aan dat hij bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker meer is.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie