DEN HAAG - Koningin Beatrix praatte dinsdagochtend met de laatste drie fractievoorzitters in de Tweede Kamer over de gevolgen van de val van het kabinet.

Femke Halsema (GroenLinks), Bas van der Vlies (SGP) en Rita Verdonk (Trots op Nederland) gingen achtereenvolgens langs op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Halsema, die dinsdag als eerste aan de beurt was, wil zo snel mogelijk verkiezingen. Een informateur, zoals bepleit door het CDA, is niet nodig; die zou alleen maar tot vertraging leiden, aldus Halsema tegenover het staatshoofd.

Volgens haar moeten demissionaire bewindslieden nu verder als een rompkabinet met beperkte bevoegdheden. Aan dit kabinet mogen geen andere partijen deelnemen. Het demissionaire kabinet moet in haar ogen vooral toewerken naar zo snel mogelijke verkiezingen.

SGP

Van der Vlies van de SGP in de Tweede Kamer wil dat CDA en ChristenUnie na de val van het kabinet Balkenende IV verder gaan in een missionair rompkabinet ''met een zo sterk mogelijk mandaat''. Volgens hem zijn sommige dossiers gezien de economische crisis zo belangrijk, dat besluitvorming nodig is.

Volgens hem is het wel denkbaar dat ook andere partijen aan het rompkabinet worden toegevoegd. Maar besluiten kunnen in zijn ogen ook met wisselende meerderheden in de Kamer worden genomen. Onderwerpen moeten volgens hem de komende tijd ''niet al te gemakkelijk controversieel'' verklaard worden, omdat ze te gevoelig zouden zijn.

Consultaties

De koningin begon maandag aan haar consultaties om te kijken hoe het verder moet na de val van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie afgelopen zaterdag.

Het staatshoofd voerde gesprekken met demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA), de demissionaire vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) en haar vaste adviseurs: de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vicepresident van de Raad van State. Ook kwamen al veel fractievoorzitters langs.

Verdonk

Ook Tweede Kamerlid Rita Verdonk wil zo spoedig mogelijk verkiezingen. In de tussentijd kan wat haar betreft een demissionair rompkabinet verder.

Verdonk zei na afloop dat zij en haar partij klaar zijn voor vervroegde verkiezingen, hoewel ''het wel even schrikken was'' toen het kabinet viel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart doet haar partij voor het eerst mee in 39 gemeenten. Hiervoor was al een kandidatenlijst opgesteld. ''Daarop staan nog voldoende goede mensen waaruit de selectiecommissie een keuze kan maken'', aldus Verdonk.

CDA

Uit alle gesprekken bleek dat eigenlijk iedereen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen wil, eind mei of begin juni. Het CDA en de ChristenUnie willen tot het aantreden van een nieuwe regering doorgaan als een minderheidskabinet.

De koningin moet na het afronden van haar consultaties beslissen of ze een informateur aanstelt die kan werken aan een tussenkabinet.

Gesprekken met koningin