'Laat ontmanteling Antillen gewoon doorgaan'

WILLEMSTAD - De Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage heeft een brief geschreven aan koningin Beatrix, premier Balkenende en diverse andere Haagse politici.

Hierin doet ze een oproep het proces van ontmanteling van de Antillen niet te laten vertragen door de val van het kabinet.

Sinds 2005 werken Nederland en de Nederlandse Antillen aan het opheffen van het staatsverband, waarna de afzonderlijke eilanden Curaçao en Sint Maarten als land binnen het Koninkrijk verder kunnen.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba willen onderdeel van Nederland worden. De streefdatum hiervoor is 10 oktober 2010.

Rijkswetten

Voordat het zo ver is, moeten er nog enkele rijkswetten in de Tweede Kamer worden behandeld. Dit staat gepland voor maart en april.

De Jongh-Elhage doet een uitgebreid beroep, behalve op de koningin op diverse betrokken, zoals alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer, om de behandeling van de voorstellen ondanks de val van het kabinet door te laten gaan.

In de brief legt De Jongh-Elhage uit ''waarom het belangrijk is voor de Antillen en het Koninkrijk'' dat de ontmanteling volgens plan doorgaat, zo liet ze maandagavond (lokale tijd) weten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie