CDA en PVV verwijten PvdA 'cordon sanitaire'

DEN HAAG - Het CDA verwerpt de PvdA-oproep om in een nieuwe regering niet samen te werken met de PVV. PVV-leider Geert Wilders beschouwt de oproep van de sociaaldemocraten als een 'cordon sanitaire'.

Dit noemt hij een belediging van de kiezer en ondemocratisch. ''De kiezer zal dit afstraffen'', aldus Wilders.

Het CDA en de PVV reageerden maandag op uitlatingen van demissionair PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) en demissionair vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos.

Timmermans vindt dat partijen die niet met de PVV willen regeren, de koppen bij elkaar moeten steken en gezamenlijk moeten voorkomen dat de partij van Wilders invloed op de regering krijgt.

Balkenende

Bos herhaalde na afloop van zijn gesprek met koningin Beatrix dat de PvdA na de verkiezingen niet met de PVV samen in een regering wil. Hij stelde ook dat het Jan Peter Balkenende, beoogd CDA-lijsttrekker, zou sieren als die samenwerking met de PVV eveneens zou uitsluiten.

''Het is heel onverstandig om elkaar bij voorbaat uit te sluiten. Dat past niet in een democratie'', zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel na afloop van zijn ontmoeting met de koningin. ''Wij sluiten niemand uit. Wij willen geen cordon sanitaire, waar de heer Bos nu op aan lijkt te sturen.''

Arrogantie

Volgens PVV-leider Wilders toont de PvdA-oproep de ''arrogantie van de PvdA'' aan. ''Het is een grote regentenkliek. De PvdA denkt dat ze nog steeds aan de macht zijn'', stelde Wilders. SP-fractievoorzitter Agnes Kant noemt de oproep van de PvdA heel dom.

Haar eigen partij sluit samenwerking met de PVV uit, maar ze zal anderen nooit oproepen dat ook te doen. Kant vindt dat andere partijen dat zelf uit moeten maken. Ook VVD-leider Mark Rutte keerde zich maandag tegen een cordon sanitaire.

Breukvlak

De PVV zou kunnen gaan regeren of een nieuw kabinet kunnen gedogen, zoals Wilders heeft aangegeven. Voor Timmermans staat voorop dat beide opties geen werkelijkheid moeten worden. In zijn ogen staat Nederland op een breukvlak, omdat Wilders bevolkingsgroepen aan de kant wil zetten.

''Het is een historisch moment als Wilders erin zou slagen door te breken in het landsbestuur'', vindt Timmermans. Volgens hem gaat de PVV een stuk verder dan de LPF van Pim Fortuyn. De laatste vond dat immigranten zich moesten aanpassen, Wilders zet in op assimilatie, stelt de PvdA'er. In het laatste geval moeten ze veel meer van hun eigen identiteit prijsgeven.

Mistig

Timmermans had gezegd dat CDA en VVD wel eens duidelijker mogen maken hoe ze tegenover samenwerking met de PVV staan. Deze twee partijen zijn daar in zijn ogen nu nog ''enorm mistig'' over.

Van een cordon sanitaire tegen de PVV is geen sprake, vindt Timmermans. Het is in zijn ogen niet ondemocratisch om met democratische middelen te proberen te voorkomen dat bepaalde denkbeelden invloed krijgen op de regering.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie