Timmermans wil gezamenlijke strijd tegen PVV

DEN HAAG - Demissionair PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vindt dat partijen die niet met de PVV willen regeren, de koppen bij elkaar moeten steken. Gezamenlijk zouden ze moeten voorkomen dat de partij van Geert Wilders invloed op de regering krijgt.

De PVV zou kunnen gaan regeren of een nieuw kabinet kunnen gedogen, zoals Wilders heeft aangegeven.

Voor Timmermans staat voorop dat beide opties geen werkelijkheid moeten worden. In zijn ogen staat Nederland op een breukvlak, omdat Wilders bevolkingsgroepen aan de kant wil zetten.

''Het is een historisch moment als Wilders erin zou slagen door te breken in het landsbestuur'', vindt Timmermans. Volgens hem gaat de PVV een stuk verder dan de LPF van Pim Fortuyn.

Assimilatie

De laatste vond dat immigranten zich moesten aanpassen, Wilders zet in op assimilatie, stelt de PvdA'er. In het laatste geval moeten ze veel meer van hun eigen identiteit prijsgeven.

CDA en VVD mogen van Timmermans wel eens duidelijker maken hoe ze tegenover samenwerking met de PVV staan. Deze twee partijen zijn daar in zijn ogen nu nog ''enorm mistig'' over. Van een cordon sanitair tegen de PVV is geen sprake, vindt Timmermans.

Het is in zijn ogen niet ondemocratisch om met democratische middelen te proberen te voorkomen dat bepaalde denkbeelden invloed krijgen op de regering.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie