Van Geel wil informateur van CDA-huize

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft koningin Beatrix maandag geadviseerd een informateur van CDA-huize aan te stellen om te kijken ''wat er allemaal te doen staat'' nu het kabinet is gevallen. 

Van Geel wil ook zo snel mogelijk verkiezingen, zei hij na afloop van zijn gesprek met de koningin.

Verder heeft hij de vorstin geadviseerd geen lijmpoging te doen. Eerder op de dag zei demissionair vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos ook al het ongeloofwaardig te vinden om nog een poging te doen de breuk tussen het CDA, de PvdA en de ChristenUnie te lijmen.

Bos en PvdA-fractievoorzitter Hamer willen net als Van Geel zo snel mogelijk verkiezingen. "Nederland heeft recht op een nieuw kabinet'', zei Hamer na afloop van haar gesprek met koningin Beatrix.

Eenzijdig

Volgens Hamer is het ''gegaan zoals het is gegaan'', maar ze vindt het wel jammer dat de PvdA er eenzijdig is uitgestapt.

Het was voor iedereen beter geweest als de bewindslieden van alle partijen het bijltje erbij neer hadden gegooid, aldus Hamer.

Ook ChristenUnie-leider André Rouvoet is langsgeweest op Paleis Noordeinde.

Demissionair

Bos en Rouvoet zijn alle twee demissionair vice-premier sinds het kabinet zaterdag in alle vroegte viel.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende was maandagochtend de eerste om met Beatrix te praten over de gevolgen van de val.

Balkenende vertrok na het gesprek onder het toeziend oog van een handvol toeristen en tientallen journalisten. Zonder een woord te zeggen zoefde hij weg in zijn dienstauto.

Vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink volgde na de demissionaire premier en wilde ook na afloop niets zeggen. Hierna had Beatrix een gesprek met de voorzitters van de Tweede Kamer (Gerdi Verbeet) en de Eerste Kamer (René van der Linden).

Fracties

Beatrix ontvangt vanaf maandagmiddag achtereenvolgens de leiders van de gevallen coalitie Pieter van Geel (CDA), Mariëtte Hamer (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie).

Vervolgens komen de oppositiepartijen aan bod, met achtereenvolgens Agnes Kant (SP), Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66) en als laatste wordt Marianne Thieme (PvdD) om 21.00 uur ontvangen.

Dinsdagochtend komen Femke Halsema (GroenLinks), Bas van der Vlies (SGP) en Rita Verdonk (TON) langs.

Rompkabinet

Verwacht wordt dat CDA en ChristenUnie verdergaan als een zogenoemd rompkabinet totdat in het voorjaar nieuwe landelijke verkiezingen worden gehouden.

In de tussentijd nemen dan de zittende bewindslieden van CDA en ChristenUnie het werk van de PvdA-collega's erbij en handelen lopende zaken af.

Zevende keer

Het is de zevende keer tijdens haar regering dat de koningin met een vallend kabinet te maken krijgt.

Als de verkiezingen nog in mei plaatshebben, zou dat gevolgen kunnen hebben voor haar staatsbezoek aan Noorwegen in juni.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er inmiddels vijftien keer een kabinet gevallen. Koningin Juliana maakte het acht keer mee.

Kabinetscrisis

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie