DEN HAAG - Als het kabinet niet vrijdag maar pas volgende week een besluit neemt over Afghanistan, is dat volgens Geert Wilders niets anders dan ''uitstel van executie''.

Het kabinet heeft zich door onderling geruzie ''totaal ongeloofwaardig'' gemaakt en moet opstappen, aldus de PVV-leider.

''Zo'n kabinet, dat elkaar de tent uit vecht, moet heel snel naar de slachtbank'', zei hij vrijdag bij RTLZ. Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zal volgens Wilders geen millimeter meer bewegen in de kwestie-Afghanistan. Als Bos toch z'n zin krijgt, dan gaat het CDA opnieuw door de knieën.

Dat gebeurde recent ook in de reactie op het Irak-rapport van de commissie-Davids, aldus Wilders. Premier Jan Peter Balkenende heeft volgens hem ''inmiddels een ruggengraat van een banaan''.

Kans

Als het kabinet valt, ziet Wilders zijn kans schoon. Hij gaat ervan uit dat zijn partij dan bij de Tweede Kamerverkiezingen 25 à 30 zetels kan halen.

Als de PVV daarmee de grootste partij zou worden, zou Wilders het ''een hele eer'' vinden om premier te worden. Niet omdat hij dan in dat ''verschrikkelijke Torentje'' moet zitten, maar omdat hij dingen wil veranderen in Nederland.

Eens

Wilders is het overigens met Bos eens dat alle Nederlandse militairen eind dit jaar uit de Afghaanse provincie Uruzgan vertrokken moeten zijn. De PVV is niet tegen militaire acties in Afghanistan, omdat de Taliban bestreden moeten worden.

Maar Nederland heeft volgens Wilders z'n steentje bijgedragen. ''We vinden dat het genoeg is geweest. Laat andere landen daar actief blijven.''