BAARN - Het eerste verkiezingsdebat op tv heeft vooral de scheidslijnen tussen de linkse en rechtse partijen in de Tweede Kamer nog eens duidelijk gemaakt.

De partijen botsten hard over de vraag waar de rekening gelegd moet worden als de overheid straks miljarden moet besparen om de financiële tekorten weg te werken.

PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos benadrukte dat hij de mensen wil ontzien die het al moeilijk hebben. Een optie voor hem is daarom een belastingtarief van 60 procent voor de hoogste inkomens.

Hij noemde het ''een elementair beginsel van beschaving'' dat je in een crisis de zwaarste lasten bij de sterkste schouders legt. Behalve van SP en GroenLinks oogstte Bos maandagavond vooral kritiek.

Symbolisch

''Een symbolische bijdrage'', reageerde D66-leider Alexander Pechtold. Volgens VVD-fractievoorzitter Mark Rutte wil Bos ''een greep doen uit de portemonnee van de burger'', terwijl er flink gesneden zou moeten worden in ''het vet'' van de overheid. Lastenverzwaringen zijn schadelijk voor de economie, aldus Rutte.

Bos noemde de kritiek van VVD en D66 ''hypocriet''. Volgens de PvdA-minister roepen ze hem wel ter verantwoording als een bankier met een te hoge bonus vertrekt maar steunen ze hem niet in een voorstel om hogere inkomens wat zwaarder te belasten.

Belastingverhogingen

Bos benadrukte dat alleen belastingverhogingen het grote financiële tekort bij de overheid niet zullen oplossen. Daarvoor is volgens hem het snijden in de uitgaven ook nodig. Momenteel zoeken ambtenaren naar mogelijkheden om 35 miljard euro te kunnen bezuinigen.

CDA, VVD en PVV stelden dat gemeenten in hun zoektocht naar geld niet als eerste moeten denken aan het verhogen van de lasten voor hun burgers.

''Ze moeten niet de makkelijkste route kiezen en bijvoorbeeld de onroerendzaakbelasting verhogen. Ook zij moeten de tering naar de nering zetten'', aldus CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

Wilders

Een andere scheidslijn in het debat was de gezamenlijke kritiek van de partijen op PVV-leider Geert Wilders, die volgens hen wel steeds grote woorden gebruikt maar niet komt met concrete plannen om criminaliteit of verloedering aan te pakken.

''De problemen zijn groot en het enige dat u biedt is vernedering, intimidatie en uitsluiting'', aldus GroenLinks-leider Femke Halsema.