AMSTERDAM - Het CDA zou als er nu verkiezingen zouden zijn weer de grootste partij zijn. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De opiniepeiler stelt dat de discussie afgelopen week over het rapport van de commissie-Davids goed uitvalt voor het CDA. Dat rapport ging over de steun die Nederland gaf aan de inval in Irak.

Waar het CDA ten opzichte van de vorige peiling twee zetels steeg (naar 27), leverden PvdA, VVD, PVV, SP en D66 elk een zetel in. Ze zouden nu achtereenvolgens op 15, 22, 25, 13, en 20 zetels komen.

Net als het CDA gingen ook GroenLinks, ChristenUnie en Rita Verdonks Trots op Nederland een zetel omhoog, naar respectievelijk 14, 7 en 2 zetels.

Uruzgan

In de discussie over de missie in Uruzgan, staan CDA- en PvdA-stemmers volgens de peiling achter ''hun eigen man''. Het CDA is voor een langere missie, de PvdA wil weg uit Afghanistan.

CDA'ers staan sowieso duidelijker achter het kabinet en premier Jan Peter Balkenende dan andere kiezers, van wie een derde denkt dat het kabinet voor de zomer valt. Wel hebben beide coalitiepartijen sinds de verkiezingen in 2006 fiks steun verloren: het CDA zou volgens de peiling 14 zetels hebben ingeleverd, de PvdA 18.

Tevreden

Volgens De Hond zijn de CDA-stemmers tevreden over de kabinetsreactie op het rapport van de commissie-Davids. Aanhangers van vooral GroenLinks en PvdA geven aan dat premier Balkenende consequenties had moeten verbinden aan het rapport. Hij had niet hoeven aftreden maar wel moeten erkennen dat hij het destijds niet goed had gezien.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.