DEN HAAG/AMSTERDAM - Veel gemeenten zetten hun beste beentje voor om de kiezers naar de stembus te lokken bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs de grote steden.

Den Haag lijkt de kroon te spannen met een stemtram en een stembus, twee mobiele stembureaus die de hele dag door de stad heen rijden. De tram en bus zijn voor zover bekend uniek in Nederland.

In de Hofstad gaat bovendien de stembus in kunstencentrum het Koorenhuis aan de Prinsengracht al om twaalf uur 's nachts open. De eerste stem wordt zelfs in ontvangst genomen door burgervader Jozias van Aartsen.

De gemeente organiseert op de avond voor 3 maart in het centrum een hele verkiezingsnacht om jongeren naar de stembus te krijgen. Den Haag had vier jaar geleden de laagste opkomst van alle grote steden en stelt alles in het werk om niet nogmaals deze 'eer' te beurt te vallen.

Groningen

De gemeente Groningen organiseert in de nacht van dinsdag op woensdag in cultuurcentrum De Oosterpoort een soortgelijk evenement. Ook daar gaat om twaalf uur 's nachts al het stemlokaal open voor stembewuste stappers.

Een andere bijzondere stemlocatie in de noordelijke provinciehoofdstad is de werkkamer van burgemeester Peter Rehwinkel. Ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), sportcentrum Kardinge en de Hanzehogeschool kunnen mensen hun stem uitbrengen.

Amsterdam

Ook in Amsterdam kunnen kiezers op bijzondere plekken hun stem uitbrengen. Zo kunnen reizigers bijvoorbeeld terecht in restaurant 1e Klas op het Centraal Station en ook het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en het Boven IJ Ziekenhuis richten een stembureau in.

Wie tijdens het winkelen wil stemmen, kan even langsgaan bij de V&D. Homobelangenorganisatie COC Amsterdam en het Leger des Heils zetten eveneens stembussen neer.

Rotterdam

Rotterdam zet op 3 maart twee 'portal cabins' in, een soort container waar forenzen hun stem uit kunnen brengen. De provisorische stemlocaties worden neergezet bij het Centraal Station en station Rotterdam Alexander.

De 'cabin' heeft zichzelf vier jaar geleden ook al bijzonder nuttig getoond, aldus de gemeente. Ook is er een stemlokaal ingericht bij hogeschool IN Holland, om zo studenten aan te sporen om te gaan stemmen.

Utrecht

Utrecht zet niet in op ludieke locaties. De gemeente laat weten dat dit soort initiatieven te veel kosten met zich meebrengen.

''We verdelen liever de gewone stemlocaties wat meer over de stad om mensen meer gelegenheid te bieden om te stemmen'', stelt een woordvoerder.