Minder allochtonen verkiesbaar

HILVERSUM - Voor het eerst sinds jaren staan er minder niet-westerse allochtonen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat blijkt uit een steekproef van de televisieactualiteitenrubriek NOVA en onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het aantal allochtone kandidaten blijkt met 6 procent te zijn afgenomen ten opzichte van 2006.

NOVA bekeek de kieslijsten van CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 in zeven grote steden. Hoogleraar politicologie Jean Tillie van de UvA sprak zaterdag voor de camera van een trendbreuk.

Kieslijst

Rotterdam is de stad met de meeste allochtonen op de kieslijst, maar ook daar is het aantal teruggelopen. Van 23 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen tot 20 procent nu.

Almere komt uit de steekproef naar voren als de stad waar het aantal verkiesbare allochtonen het meest daalde. Het percentage ging van 12 in 2006, naar 7 dit jaar. In Amsterdam bleef het aantal allochtonen vergeleken met vier jaar geleden gelijk staan op 14 procent.

Andere partijen

Voor de SP en D66 staan dit jaar iets meer allochtone kandidaten op de lijsten dan vier jaar geleden. Bij de andere partijen zijn het er juist minder. Bij de VVD ging het aantal allochtonen terug van 7 naar 4 procent. Maar ook de PvdA, die de meeste allochtonen op de lijst heeft staan, doet het met 5 procent minder.

De sociaaldemocraten hebben nog 21 procent over. Voor de PvdA springt ook Rotterdam eruit met 34 procent allochtone kandidaten. Maar dat zijn er flink wat minder dan in 2006 toen nog 47 procent van de kieslijst uit allochtonen bestond.

De UvA onderzocht het aantal allochtonen op een verkiesbare plaats in Amsterdam. Dat zijn er nu vijf, het laagste aantal sinds 1990. In 2006 werden in de hoofdstad nog elf allochtonen gekozen.

Tip de redactie