VVD wil opheldering over geweld in ziekenhuis

DEN HAAG - Fred Teeven, Tweede Kamerlid voor de VVD, wil opheldering na berichten dat opnieuw ziekenhuispersoneel is bedreigd.

Teeven vindt dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) moet ingrijpen en wil de kwestie dinsdag met de bewindsman bespreken tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

De VVD reageert op het bericht over het Sint Jansdalziekenhuis in Harderwijk waar familieleden van een overleden man zich tegen het personeel keerden omdat ze niet bij het lichaam van hun naaste mochten.

Eerder werd er personeel bedreigd in Bergen op Zoom, terwijl in Nijmegen twee jongeren zich misdroegen op de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis nadat ze betrokken waren geweest bij een verkeersongeluk waarbij een man overleed.

Marokkanen

"Dit kan niet meer'', vindt Teeven. "Ziekenhuispersoneel voelt zich zo bedreigd door zo'n overvalcommando van Marokkanen dat zij niet eens meer aangifte durven doen.''

Hij wil dat de minister met ziekenhuisbestuurders gaat praten hoe in dit soort gevallen eenvoudiger aangifte kan worden gedaan. Bijvoorbeeld door anoniem aangifte doen mogelijk te maken of door werkgevers namens hun personeel aangifte te laten doen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen weet niet hoeveel van dit soort incidenten zich voordoen per jaar. Wel zegt een woordvoerder dat het goed is om aangifte te doen. "Dat hoeft niet per se door het personeelslid zelf, maar kan ook door de instelling gebeuren.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie