AMSTERDAM - Een Marokkaan die naar Nederland komt om daar een toekomst op te bouwen, moet niet met een been in Marokko blijven staan.

Obstakels als het niet hebben van volledige vrijheid bij de namenkeuze en problemen met overmakingen moeten daarom uit de weg worden geruimd.

Dat heeft minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) tijdens een bezoek aan Marokko gezegd tegen zijn Marokkaanse ambtgenoot Amoer.

Volgens Van der Laan moeten ouders bij het geven van een voornaam aan hun kind juist omdat zij geen afstand kunnen doen van de Marokkaanse nationaliteit de volledige keuzevrijheid hebben.

Identiteitskaart

Nu moeten ouders bij het Marokkaanse consulaat een naam opgeven met een Marokkaans karakter, anders wordt het niet ingeschreven en krijgt het kind geen identiteitskaart. Amoer ontkent volgens het ministerie van Van der Laan echter het bestaan van het probleem.

Daarnaast heeft Van der Laan aangegeven dat het niet zo kan zijn dat Marokkaanse Nederlanders in Nederland wel geld kunnen overmaken naar familie en bedrijven in Marokko, maar dat het uitvoeren van geld uit Marokko naar Nederland op grote problemen stuit.

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ontvangen van erfenissen van familie in Marokko. Amoer zou dit standpunt onderschrijven.