DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) is maandag en dinsdag in Washington om de betrekkingen met de Verenigde Staten op gebied van onderwijs en wetenschap te verstevigen.

Hij spreekt zijn Amerikaanse ambtgenoot Arne Duncan over hoe Nederland en de VS van elkaar kunnen leren bij het terugdringen van voortijdig schoolverlaten.

Verder treft de minister John Holdren, wetenschapsadviseur van president Barack Obama, en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Judith McHale.

Met McHale praat hij over de uitwisseling van studenten, aldus zijn woordvoerder vrijdag.

Ook cultureel komt Plasterk aan zijn trekken. Hij voegt zich maandagavond bij het Koninklijk Concertgebouworkest dat onder leiding van chefdirigent Mariss Jansons en met als soliste de violiste Janine Jansen optreedt in het Kennedy Center.

Gastheer

Voorafgaande aan het concert is Plasterk op de ambassade gastheer van potentiële Amerikaanse sponsors van het Concertgebouworkest. Het is de twintigste keer sinds 1954 dat het orkest, dat in totaal drie concerten verzorgt, de VS bezoekt.

Sinds 1996 heeft het er een eigen vriendenorganisatie: ''The American Friends of the Royal Concertgebouw Orchestra''. Het orkest zal ook een kort optreden geven in het beroemde Grand Central Station in New York.