DEN HAAG - Rijkswaterstaat moet overstappen van het zeer open asfalt beton (zoab) naar duurzamer asfalt dat beter bestand is tegen koude winters. Zoab vriest snel kapot en vergt daarom veel onderhoud, stelde vrijdag Tweede Kamerlid Ernst Cramer (ChristenUnie).

Volgens hem neemt het onderhoud van de wegen dramatisch toe, terwijl het maar beperkt helpt. ''Want bij de volgende vorst vriest de 'lappendeken' gewoon weer stuk.''

Een ander zoab is in aanschaf iets duurder maar gaat langer mee en scheelt een heleboel onderhoud, ''en dus geld en ongemakken voor de burger'', aldus Cramer. ''Op dit moment is Rijkswaterstaat dief van eigen portemonnee.''

Laagste prijs

Het Kamerlid vraagt minister Camiel Eurlings (Verkeer) om bij aanbesteding van asfalt niet te kijken naar de laagste prijs, maar naar de beste keus op basis van de kosten gedurende de gehele levensduur van de weg.

Frankrijk gebruikt volgens Cramer al nieuw zoab, en ook in België en Duitsland wordt op doorgaande wegen aangepast asfalt of beton neergelegd.