'Misverstanden Afghanistan opgelost'

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag twee misverstanden over een NAVO-verzoek voor Uruzgan uit de weg geruimd. Dat probeerde vicepremier Wouter Bos duidelijk te maken op de persconferentie na afloop van de ministerraad, waar hij de premier verving.

Bos zei dat het kabinet het er nu over eens is dat de regeringspartijen zich nog aan geen van de opties voor de toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan hebben verbonden.

Tegelijk is er geen sprake geweest van een solo-actie van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Bos zei dat het erom ging dat de misverstanden snel weer opgelost waren. Hij las namens het kabinet een verklaring voor over de onduidelijkheid.

Onbespreekbaar

Die was donderdag ontstaan toen Bos meldde dat het NAVO-verzoek, dat onlangs binnenkwam, onbespreekbaar was en bleef voor de PvdA.

Hij zei dat hij dat ook aan zijn collega's had laten weten. Gebruikelijk is dat de NAVO pas een verzoek stuurt als een land heeft aangegeven daarmee te kunnen leven.

Verhagen beweerde dat al zijn contacten met de NAVO ook met Bos waren afgestemd.

Onduidelijkheden

Verhagen sprak zelf bij het verlaten van de vergadering over onduidelijkheden. Volgens hem is er een ''goed gesprek'' geweest en voegde eraan toe dat hij ''zijn hart heeft kunnen luchten.'' Hij vindt het goed om ''van het hart geen moordkuil te maken.''

Verhagen zei geen spijt te hebben van wat hij donderdagavond had gezegd. Hij benadrukte toen dat zijn contacten met de NAVO ook waren afgestemd met Bos.

De NAVO heeft vervolgens een formeel verzoek aan Nederland gedaan om een jaar langer in Uruzgan te blijven met een trainingsmissie.

Volgens Verhagen gaat het er nu om dat het kabinet een goed en verantwoord besluit over Afghanistan en Uruzgan neemt.

Opheldering

SP-leider Agnes Kant wil dinsdag in het vragenuurtje opheldering van Bos en Verhagen over hun ruzie over Uruzgan. ''Ik snap er geen bal meer van'', zei Kant.

''Ze kunnen het wel uitpraten, maar één van de twee speelt een spel. Of wellicht alle twee; dat is waarschijnlijker. Ze zeggen tegenstrijdige dingen en ik wil opheldering.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie