Kabinet bespreekt 'misverstand' NAVO-brief

DEN HAAG - Het kabinet bespreekt vrijdag het ''misverstand'' dat volgens PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos is ontstaan over de brief van de NAVO over Uruzgan.

De hoofdrolspelers wilden hierover voorafgaande aan de ministerraad niet veel zeggen.

NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen heeft Nederland begin deze maand officieel gevraagd een jaar langer actief te blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan om de Afghaanse veiligheidsdiensten daar te trainen.

Afstemming

Volgens CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zijn alle contacten daarover met de NAVO ook met Bos afgestemd.

Bos zei donderdagavond echter dat hij intern in het kabinet al had laten weten dat een verzoek om langer in Uruzgan te blijven, onbespreekbaar zou zijn.

Ook zei hij dat hij niet wist dat er een brief van de NAVO zou komen. Bos zit de ministerraad vrijdag voor, omdat premier Jan Peter Balkenende bij de Olympische Winterspelen in Vancouver is.

Misverstand

''Als er een misverstand was, gaan we het oplossen'', zei PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bij binnenkomst. Volgens zijn partijgenoot Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) is er werk aan de winkel.

''Er moet sprake zijn van een misverstand. Ik ga ervan uit dat al mijn collega's te goeder trouw zijn'', zei hij. PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs) gaf aan dat de brief van de NAVO ook voor hem een ''verrassing'' was. Hij wilde echter niet zeggen of hij daarover van tevoren geïnformeerd had moeten worden.

Moeizaam

Volgens Defensieminister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) is het nodig elkaar even te ontzien en wat rust te nemen. ''Anders zijn we elkaar aan het slopen.'' In de afgelopen periode, waarin het kabinet het moeizaam eens werd over een gezamenlijke reactie op het rapport van de commissie-Davids, is er ''veel van ons gevraagd''.

Het zou daarom goed zijn als sommige ministers carnaval gaan vieren, even naar de zon gaan of de sneeuw opzoeken, aldus Van Middelkoop. Hij ziet al met al ''best wel mogelijkheden om eruit te komen''.

België

België is niet van plan extra militairen naar Afghanistan te sturen. Een verzoek daartoe van NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen legt het naast zich neer. Vicepremier Laurette Onkelinx, een Franstalige socialiste, heeft dat vrijdag gezegd tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

In Afghanistan zijn nu ruim zeshonderd Belgische soldaten actief. Rasmussen had de Belgen gevraagd om meer militairen om het Afghaanse leger en de politie op te leiden.

Tip de redactie