Bos en Verhagen botsen over NAVO-brief

HILVERSUM - PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos en CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken staan lijnrecht tegenover elkaar over de brief van NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen over Uruzgan.

Bos zei donderdagavond in Pauw & Witteman dat de PvdA vorige week donderdagochtend intern in het kabinet had laten weten dat een langer verblijf in Uruzgan niet op steun van de PvdA zou kunnen rekenen.

Dat een dergelijk verzoek van de NAVO diezelfde avond toch kwam, begrijpt Bos dan ook niet.

Eenmansactie

Maar volgens Verhagen waren al zijn contacten met de NAVO afgestemd met de meest betrokken ministers en ook met Bos.

''Zoiets als Afghanistan is geen eenmansactie, die stem je goed af en de bespreek je vantevoren met de meest betrokken bewindslieden'', zei Verhagen in Den Haag Vandaag.

Ministerraad

Bos zei dat hij uit gaat van een misverstand tussen hem en Verhagen en dat ze er vrijdag in de ministerraad over zullen spreken. Bos zit die ministerraad voor, want premier Jan Peter Balkenende is bij de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Bos liet eerder donderdag al weten dat een langer verblijf in Uruzgan, waar de NAVO om vraagt, voor hem niet aan de orde is. ''U kent het standpunt van de PvdA'', zei hij tegen journalisten in het Tweede Kamergebouw.

Militaire missie

De PvdA wil geen nieuwe militaire missie in Uruzgan. Ook willen de sociaaldemocraten geen grote missie buiten Uruzgan. Bos bevestigde dat hij als PvdA-leider op een lijn zit met de PvdA-fractie.

Het wordt steeds duidelijker dat de kwestie-Uruzgan tot een nieuw conflict leidt tussen de grootste regeringspartijen CDA en PvdA. Maar, zo benadrukte Bos, ''we lossen ze één voor één op.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie