BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft donderdag een EU-akkoord verworpen dat de Amerikaanse autoriteiten ruime inzage zou geven in bankoverschrijvingen van Europese burgers en bedrijven.

Amerikanen zeggen de inzage in de bankgegevens nodig te hebben voor de terrorismebestrijding.

Het Europees Parlement vindt de privacybescherming van de Europese burgers onvoldoende gewaarborgd en wil meer duidelijkheid over wat er met de gegevens gebeurt.

Bovendien krijgen de Europese inlichtingendiensten geen inzage in de bankoverschrijvingen van Amerikaanse burgers en bedrijven.

VVD

De verwerping was voorgesteld door VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert. Haar voorstel kreeg steun van 378 tegen 196 Europarlementsleden, met name van socialistische, liberale en groene partijen waaronder D66, PvdA en GroenLinks.

De christendemocratische partijen hadden vergeefs gevraagd om uitstel, omdat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton begin deze week nog beloftes deed voor verbeteringen.

''Het parlement kan niet blijven ingaan op vage beloftes. Het voorgestelde voorlopige akkoord is gewoon een slechte deal'', reageerde Jeanine Hennis-Plasschaert.

Amerikanen

De VVD-ster noemde de steun voor haar voorstel ''niet te geloven'': ''Ik sta nog na te trillen op mijn benen. Tot op het laatst stonden veel collega's onder zware druk van Amerikanen.''

Onder meer CDA, ChristenUnie en PVV stemden voor de Amerikaanse inzage. ''De bescherming van de burger weegt zwaarder dan de machtspolitiek van bepaalde partijen. Sommige partijen voelen zich gepasseerd door de manier waarop het akkoord tot stand is gekomen. Het is kinnesinne'', zei PVV-Europarlementslid Louis Bontes.

CDA-delegatieleider Wim van de Camp reageerde teleurgesteld op de verwerping. ''Ik heb de VVD gefeliciteerd, maar ik ben het er niet mee eens. Het voorlopige akkoord bood voldoende waarborgen.''

Veiligheid

VVD'ster Jeanine Hennis-Plasschaert bestrijdt dat de veiligheid in het geding is. De Amerikaanse autoriteiten kunnen volgens haar altijd nog bij justitie in de EU-landen zelf gerichte informatie over bepaalde personen of bedrijven opvragen.

De Europese Commissie en Verenigde Staten moeten binnen negen maanden een nieuwe overeenkomst uitonderhandelen. Die tekst zal volgens het parlement meer rekening moeten houden met de privacy van Europese burgers en bedrijven.

Swift

Enkele jaren geleden kwam aan het licht dat de VS al sinds 2001 zonder enige regeling het Europese bankverkeer inzag via transactiecentrum Swift. De tijdelijke regeling die daarna is getroffen moest donderdag worden vernieuwd, omdat Swift haar servers verplaatst van België naar Nederland en Zwitserland.

De VS noemden de uitslag van de stemming ''een tegenslag voor de samenwerking'' met de Europese Unie tegen het terrorisme. ''Dit besluit verstoort een belangrijk programma tegen het terrorisme, dat meer dan 1500 verslagen heeft opgeleverd'', aldus de Amerikaanse missie bij de Europese Unie.