AMSTERDAM - Te veel fouten in het klimaatrapport van het IPCC zijn fnuikend voor het vertrouwen van mensen in de wetenschap en de politiek die erop gebaseerd is. "Het is helaas voer voor klimaatsceptici."

"Toch kunnen deze fouten niet leiden tot de conclusie dat er geen sprake is van klimaatverandering." Dat zegt vicepremier André Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl.

Wetenschappers moeten uiteraard zorgvuldig zijn in hun observaties en conclusies daarover, stelt een kritische Rouvoet.

Maar dat er fouten in rapportages staan, betekent volgens hem niet dat de hoofdconclusies niet deugen. "Klimaatverandering is een feit", aldus Rouvoet.

Klacht

Hij onderschrijft daarmee de klacht van een groep van vooraanstaande wetenschappers dat de discussie over fouten in het rapport van het internationale klimaatpanel IPCC de klimaatwetenschap in zijn geheel in diskrediet brengt.

De wetenschappers stellen in een open brief dat de mens wel degelijk een grote rol speelt bij de opwarming van de aarde. "Wie zijn ogen open heeft ziet de problemen van klimaatverandering", aldus Rouvoet.

Fouten

Rouvoet vindt dat de discussie over de fouten in het klimaatrapport niet de aandacht mag afleiden van het noodzakelijke beleid rondom klimaatverandering. "We moeten overschakelen op duurzame energie, omdat fossiele brandstoffen eindig zijn."

"Zeker als dat in de hele wereld op dezelfde schaal zou gebruikt gaan worden als in de westerse wereld. Daar kunnen we niet mee doorgaan." Daarom pleit de vicepremier voor een 'andere leefstijl en andere energiehuishouding'.