BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende en zijn 26 EU-collega's komen donderdag in Brussel bijeen voor een extra top, de eerste onder leiding van de nieuwe EU-president Herman Van Rompuy.

Op de agenda staat de economische strategie van de EU voor de komende tien jaar. Maar de belangstelling gaat vooral uit naar de discussie over het in grote financiële nood verkerende Griekenland.

Al weken wordt er gespeculeerd of de overige EU-landen de Grieken te hulp zullen schieten. Woensdag hebben de ministers van Financiën van de EU-landen die de euro hanteren, telefonisch overlegd over de situatie in Griekenland. Volgens ingewijden deden ze daarbij 'voorwerk' voor de EU-top.

Ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank was bij het overleg betrokken. Hij neemt ook deel aan de EU-top.

Klimaattop

Behalve over economische onderwerpen praten de EU-leiders donderdag over de mislukte klimaattop in Kopenhagen en over de hulpverlening aan Haïti. De bijeenkomst vindt op initiatief van Van Rompuy niet plaats in de gebruikelijke locatie, het Brusselse Justus Lipsiusgebouw. De regeringsleiders wijken uit naar een even verderop gelegen historisch pand, de Solvay Bibliotheek, om daar in alle rust te kunnen brainstormen.